+386 (0)2 888 06 43 info@glasbenaradlje.si

Zsofi Klacsmann

violončelo, komorna igraPicture1

 

Zsofi Klacsmann se je rodila v Budimpešti 15. 5. 1982. Svojo glasbeno pot je začela na Glasbeni šoli Frederyka Chopina Godollo, kjer je pod vodstvom Ibolya Jooa  pričela spoznavati igranje na violončelo, nadaljevala pa je na Srednji glasbeni šoli Bela Bártok pri profesorju Zsoltu Puskasu.

V času študija na Univerzi Szeged je diplomirala na Akademiji za glasbo Liszt Ferenc v Budimpešti iz poučevanja violončela pri prof. Alexandri Velez ter iz koncertiranja mentorstvom pri prof. Katalin Si). Med študijem se je udeleževala mnogih izobraževanj pri različnih priznanih profesorjih na glasbenih ustanovah po Evropi: Jozef Podhoransky (Akademija za glasbo v Bratislavi),  Alexander Baillie (Akademija za glasbo v Bremnu),  Laszlo Mezo (Akademija za glasbo v Budimpešti),  Piroska Molnar (solo čelist pri WeinerSzasz komornem orkestru v Budimpešti), Mednarodna akademska komorna zasedba Colluvio, MIO 2012 – delavnice z  Igorjem Mitrovičem, solo čelistom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Med leti 1999 in 2007 je bila stalna članica Simfoničnega orkestra Godollo na Madžarskem, med leti 2003 in 2007 stalna članica Simfoničnega orkestra Szeged prav tako na Madžarskem, od leta 2007 dalje pa je članica orkestra Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru.

Sodelovala je tudi z mnogimi znanimi dirigenti: Francesco Rosa, Renato Palumbo (Italija), Aleksej Baklan (Ukrajina), Tamas Gal, Gergely Kesselyak, Michael Halasz, Janos  Furst, Daniel Veto (Madžarska), Karen Kamensek (ZDA),Tobias Foskett (Avstralija), Gunther Neuhold, Klaus Arp (Nemčija), Claude Schnitzler, Benjamin Pionner (Francija), Koji Kawamoto (Japonska), Marko Letonja, Uroš Lajovic, Anton Nanut (Slovenija).

Svoje bogato glasbeno znanje prenaša na mlade rodove od leta 2010 dalje, ko je začela poučevati na Glasbeni šoli Radlje ob Dravi, od leta 2012 pa na ZGŠ v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju poučuje čelo in komorno igro, kjer poučuje še zdaj.

2016 – profesorica violončela na Glasbeni šoli Radlje ob Dravi