+386 (0)2 888 06 43 info@glasbenaradlje.si

Valentin Štante

violina, viola, komorna igra, godalni orkesterPicture1

 

Valentin Štante je začel igrati violino pri osmih letih. Glasbeno gimnazijo in srednjo glasbeno šolo je zaključil pri profesorju Igorju Ulokinu v Velenju. Študij violine in viole je nadaljeval na Koroškem deželnem konservatoriju pri profesorju Helfriedu Fistru, kjer je leta 2011 diplomiral z odliko iz pedagoške in koncertne smeri. V času študija v Celovcu se je redno udeleževal solističnih, komornih in orkestrskih projektov iz smeri klasične in popularne glasbe. Vrsto let je bil redni substitut- violist v Koroškem deželnem simfoničnem orkestru.

S svojim godalnim kvartetom Attacca  je pod mentorstvom profesorja Miloša Mlejnika zmagal na slovenskem državnem tekmovanju mladih glasbenikov  TEMSIG v najvišji kategoriji. Študij je nadaljeval v Ljubljani pri profesorju Miletu Kosiju, kjer je prav tako diplomiral z odliko.

V svoji glasbeni karieri je sodeloval in igral na mnogih poletnih šolah in festivalih v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Hrvaški ter se izobraževal pri priznanih profesorjih, kot so Pavel Vernikov, Igor Ozim, Christiane Hutcap, Primož Novšak, Miloš Mlejnik.

Je večkratni nagrajenec Tekmovanja mladih slovenskih glasbenikov TEMSIG in tekmovanja Società di Jupiter (Genova).

Zaposlen v glasbeni šoli Radlje ob Dravi, kjer poučuje violino, violo, orkester ter komorno igro. Poleg pedagoške dejavnosti deluje kot redni substit – violist v simfoničnem orkestru Mariborske Opere, se s svojimi učenci redno in uspešno udeležuje mednarodnih violinskih tekmovanj ter je redno vpisan na študij Jazza in popularne glasbe, kjer  se izobražuje  pri profesorju Maxu Groschu na Koroškem deželnem konservatorijumu.

2015: Lara Mori, violina, bronasto priznanje, 7. mednarodno tekmovanje Upol SVIREL, Štanjel
2015: Zala Viltužnik, violina, bronasta plaketa, 44. državno tekmovanje TEMSIG, Postojna
2015: Zala Viltužnik, violina, zlato priznanje, 18. regijsko tekmovanje TEMSIG, Celje
2015: Lara Mori, violina, srebrno priznanje, 18. regijsko tekmovanje TEMSIG, Celje
2015: Zala Viltužnik, violina, bronasto priznanje, 7. mednarodno tekmovanje Upol SVIREL, Štanjel
2014: Zala Viltužnik, violina, srebrno priznanje, 6. medn. tekmovanje Upol SVIREL, Štanjel