+386 (0)2 888 06 43 info@glasbenaradlje.si

Marija Puzigaća “Akvareli”

Marija Puzigaća je bila rojena v Beogradu leta 1992. Že od prvih otročjih risb je bilo očitno, da je na njih nekaj več, kot samo otročje risanje in tako se je začelo. V osnovni šoli pa so takoj opazili, da so njene slike plastične, trodimenzionalne in nekako žive pa ne glede na to, ali je na njih narisala naravo, živali ali ljudi. Vse to je opazila njena učiteljica, Ivana Smiljković, in je začela pošiljati Marijine risbe na konkurse ter tekmovanja, kjer se je Marija vedno uvrščala med zmagovalce. Ko se je udeležila konkursa “Mome tovarišu na Norveškem”, je dobila specialno plaketo in zahvalo od norveškega ambasadorja v Beogradu Hansa Ola Urstada. Tekom srednje šole se je Marija izpopolnjevala na tečajih slikanja na Akademiji za likovno umetnost in dizajn Univerze v Ljubljani in pri priznani beograjski slikarki Ljubici Radović, ki je zares trasirala Marijino profesionalno umetniško pot.

Na Akademijo lepih umetnosti v Beogradu se je Marija vpisala leta 2012 in pristala v razredu profesorja Dragana Zorkovića in Saše Filipovića. Od leta 2012 se je Marija udeležila več skupinskih razstav po celi Srbiji. Leta 2016 je diplomirala s povprečno oceno 9,44 in 10 iz glavnega predmeta – risanje in slikanje.

To je Marijina prva samostojna razstava in predstavlja niz slik urbanih vedut na katerih so uprizorjene panorame različnih krajev in mest. Predstavljajo sintezo obarvanja nevidnih in vidnih oblik izraženih v realističnem pristopu. Elementi urbane krajine so ustvarjeni v slojih s preračunanimi potezami s težnjo, da se vseeno pusti prazen prostor. Akvareli so inspirirani z atmosfero dnevne svetlobe, kar potrjuje poetiko svetle palete barv, ki prevladuje na slikah. Vsak izmed akvarelov se lahko smatra kot samostojni element, njihova serija pa oblikuje celoto koncepta, saj jih združuje tematika in izraz.

 

IMG_01JPG IMG_02JPG IMG_03JPG IMG_04JPG IMG_05JPG IMG_0502 IMG_0508 IMG_0505